Acasa » Evenimente » Ziua internationala a radiologiei – 8 noiembrie

 

Ziua internationala a radiologiei – 8 noiembrie

 

Pe 8 noiembrie 2015 se implinesc 120 de ani de la descoperirea razelor X si este deja al patrulea an consecutiv de cand comunitatea profesionala internationala a radiologiei (mai mult de 120 de asociatii si societati) celebreaza aceasta data. Tema de anul acesta este Radiologia pediatrica, cu scopul declarat de a evidentia rolul esential al acesteia in diagnosticarea si tratamentul multora dintre bolile copilului. De curand s-au implinit si 100 de ani de la infiintarea primului serviciu de radiologie intr-un spital de copii din Romania (actualul spital “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti).

Radiologii nu sunt cei mai vizibili membri ai echipei medicale insa in multe cazuri acestia sunt cei care furnizeaza raspunsurile despre starea de sanatate sau boala pacientului. In medicina moderna, valoarea imagisticii este enorma iar medicul radiolog are un rol cheie. Toti profesionistii din radiologie-imagistica (incluzand medici, asistenti, operatori, tehnicieni, fizicieni, ingineri) au standarde deosebit de ridicate de educatie profesionala.

Pentru sarbatoarea din acest an, Societatea europeana de radiologie (ESR), in colaborare cu societatile europeana si cu cea nordamericana de radiologie pediatrica (ESPR si SPR), a editat o carte care ilustreaza fatetele multiple ale acestei sub-specialitati. Cartea este disponibila OnLine si din prima lectura am retinut necesitatea pregatirii dedicate si a dobandirii unei experiente speciale pentru practica radioimagisticii pediatrice.

Cu aceasta ocazie ne exprimam dorinta alinierii radiologiei pediatrice romanesti la tendintele contemporane. Noi consideram ca este necesara o pondere mai mare a acesteia in pregatirea de specialitate a radiologilor si solicitam revenirea la un stagiu de sase luni pentru radiopediatrie, dupa modelul altor tari, cele trei luni alocate in prezent fiind absolut insuficiente. Sustinem de asemenea demersul de revenire la durata de cinci ani a rezidentiatului in radiologie si imagistica medicala, asa cum este in majoritatea tarilor europene, pentru a putea acoperi vastitatea acestei specialitati aflate in continua dezvoltare.

In aceeasi ordine de idei, ne dorim ca in toate spitalele mai mari, unde exista mai multi radiologi, cel putin unul sa dobandeasca o  experenta particulara in aceasta specialitate deosebit de provocatoare –radioimagistica pediatrica.

Vizitati site-ul zilei internationale a radiologiei!

Comunicat international de presa

Contributii din Romania: prezenta,   activitati,   aparitii in presa,   interviuri.

Comitetul Grupului de radiologie pediatrica:
Dr. Bogdan-Stefan OLTEANU, Dr. Otilia Maria FUFEZAN, Dr. Carmen ASAVOAIE

Inscriere in lista de contacte

(Abonare Newsletter)

Veti primi un mesaj de confirmare.
(Verificati si in Spam!)

Partenei