Acasa »

 

Radiologia pediatrica si CoViD-19

 

Pandemia ne obliga la adaptare si organizare: Ce facem?, Cand facem?, Cum facem?

Daca inainte trebuia evaluat beneficiul asteptat al unei investigatii, prin raportare la riscul de iradiere, riscurile substantelor de contrast si ale sedarii, acum a aparut mult mai pregnant si riscul biologic. Acesta include riscul infectarii personalului din radiologie, al altor lucratori din spital, dar si al pacientilor (fiei ei CoViD-19 negativi sau  la risc/”suspecti” si care se vor dovedi in final negativi).

Am constatat ca este o intreprindere foarte dificila, cel putin intr-un spital fara experienta in boli cu contagiozitate crescuta, de aceea o impartasim. Am pornit de la traducerea-adaptarea procedurilor pentru RGmobil si CT (facuta de dr. Marian POP -Targu Mures)  emise de BSTI (British Society for Thoracic Imaging) si le-am adaptat situatiei de la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, tinand cont si de documentele oficiale privind pregatirea pentru epidemie (primite de la MS si CSSU), de planul spitalului intocmit in acest sens, de opinia medicului epidemiolog si de experienta practica a medicilor radiologi si asistentilor de radiologie din sectie.

Spitalul “Grigore Alexandrescu” este un spital de nivel III de pediatrie, de urgenta, avand aprope toate specialitatile dar fara sectie de boli infectioase si cu structura multi-pavilionara. Spitalul a fost desemnat sa primeasca pacienti pediatrici cu patologie din aproape toate specialitatile si in particular cazuri de urgenta, indiferent daca sunt “negative”, “pozitive” sau “suspecte” in privinta infectiei cu CoViD-19. In prezent nu suntem desemnati pentru tratamentul pneumoniei cu CoViD-19 ca patologie unica sau determinanta. Tinand cont de conditiile locale, spitalul a organizat trei puncte de triaj epidemiologic: La UPU, la Camera de Garda Ortopedie si la accesul pentru internari al unui pavilion separat. Un alt pavilion separat a fost organizat pentru pacientii “suspecti” sau “pozitivi” (cu patologie, pediatrica, chirurgicala, ortopedica), inclusiv cu ATI si bloc operator. La UPU (situat in cladire alaturata) exista camera de decontaminare si salon de izolare pentru astfel de pacienti. Am avut posibilitatea sa dedicam cate un aparat mobil digital de radiografie, cat si cate un ecograf, atat in pavilionul dedicat pentru pacienti “pozitivi”, cat si in zona de izolare a UPU.

Procedurile operationale de realizare a radiografiilor, ecografiilor si computer-tomografiilor (anexate) au tinut cont de aceste organizari. Speram sa fie de folos colegilor din alte spitale, prin adaptare la conditiile locale.

In alta ordine de idei, am facut o sinteza a recomandarilor aparute in utilizarea imagisticii pulmonare pentru infectiile respiratorii cu CoviD-19 la copil, relevandu-se o atitudine diferita fata de cea abordata la pacientii adulti. Investigatia imagistica pentru alte patologii, la pacientii “pozitivi” va urmari ghidurile existente, insa cu o mai atenta evaluare -atat a necesitatii cat si a riscurilor.

Procedura Rg-Eco-CT CoViD19

Protocol Imagistica CoVid19 la copil

Gasiti, la link-ul de mai jos, documentele emise/propuse de SRIM -Societatea de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania (cu observatia ca acestea nu fac, la momentul prezent, nicio referire legata de practica in pediatrie -aceasta patologie fiind foarte rara la copil si fara gravitate semnificativa in absenta unor patologii asociate, si acestea rare).

Documente SRIM CoViD19

Recomandarile Comisiei de Radiologie a MS

 

Dr. Bogdan-Stefan OLTEANU

Spit.cl. de urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti

Inscriere in lista de contacte

(Abonare Newsletter)

Veti primi un mesaj de confirmare.
(Verificati si in Spam!)

Partenei